Kurban etindeki kötü huylu kolesterole dikkat!

Kurban bayramı öncesi kırmızı et tüketimine ilgi artacağına dikkat çeken Diyetisyen Semih Taranoğlu, kurbanda beslenme konusuna daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban etindeki kötü huylu kolesterole dikkat!

 Taranoğlu, kırmızı ette kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL miktarının yüksek olduğunu ve bu yüzden bayramda abartıdan uzak beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Kurban bayramının özellikle diyetisyenler tarafından zor bir dönem olduğuna dikkat çeken Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Diyetisyeni Semih Taranoğlu, şöyle konuştu: “Sadece et olarak değil, ev gezmelerinde yenilen baklava, hamur işi tatlılar türevleri konusunda da bizi zorlamaktadır. Fakat et olarak ele aldığımızda bazı gerçekler var bazı doğrular var. İkisini doğru ayarlamak gerekiyor. Ben desem kurban etini şu miktarda yiyelim, normal besin durumumuzun dışına çıkmayalım çok gerçekçi olmaz. Dediğim gibi bazı etik kavramlar var toplum olarak bunları tüketmeyi seviyoruz. Dolayısıyla kurban eti konusunda söyleyeceğim şey bazı kaynaklar her ne kadar yalanlamaya çalışsa da elimizde olan veriler bize gösteriyor ki kolesterol denilen bir kavram var ve özellikle kırmızı ette bu kolesterol dediğimiz LDL dediğimiz kötü huylu kolesterol miktarı yüksek. Dolayısıyla abartmadan yemeliyiz. Günün bir öğünü ben bunu önerilerimde de söylüyorum et öğünümüz olabilir ama mutlaka diğer öğün sebze öğünü olmalıdır. Kurban diye bu doğrunun dışına çıkmamalıyız.”

PİŞİRME YÖNTEMİ
Kurbanda pişirme yöntemlerinin önemli olduğunu kaydeden Taranoğlu, “Kırmızı eti ekstradan yağ koymadan pişirmeliyiz. Kırmızı eti mutlaka bol bol salata ile tüketmeliyiz çünkü C vitamini kırmızı etin içinde bulunan demir ve B grubu vitaminlerin emilimini artırır” diye konuştu.

KURBAN ETİNİ SAKLAMA YÖNTEMİ
Kurban etini buzlukta eksi 18 derecede saklanması gerektiğini hatırlatan Taranoğlu, şunları söyledi: “Kurban eti buzlukta eksi 18 derecede istediğiniz kadar saklayabilirsiniz fakat şöyle bir ayrıntı var. Et grubu gıdalar özellikle buzluktan çıkarıldıktan sonra yani çözündükten sonra tekrar buzluğa konulup saklanamıyor. Dolayısıyla buzluktan sadece tüketebileceğimiz miktarı çıkarıp kalanının çözülmemesini sağlamalıyız. Bunun için de saklama işlemini küçük küçük parçalar halinde yapabilirsiniz. Bu daha kolay olur.”

MİSAFİRLİKLERE DİKKAT
“Kurban ve Ramazan bayramlarında olduğu gibi gittiğimiz misafirliklerde bir şekilde kendimize engel olmak zorundayız” diyen Taranoğlu, “Ben danışanlarımla şöyle bir uygulama yapıyorum. Fazla abartmamak kaydıyla iki gün gezilecek ise bayramlarda bir günü sizin olsun bir gün de benim olsun diyorum. Dolayısıyla bir gün özgür bırakıyorum diğer gün normal yazdığımız kişiye uygun diyet programına uyulmasını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

ÖLÜM SERTLİĞİ
Kurban etinin kesildiği gibi tüketilmeye başlanmasının yanlış bir davranış olduğunu kaydeden Taranoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Karkas dediğimiz etin yenilebilir kısımları hayvanlarda ölüm sertliği denilen bir olay var. Bunun geçmesi için en az 1-2 gün beklenmesi lazım. Ama dediğim gibi bir doğrular var bir de gerçekler var. Toplum olarak bunu yapamıyoruz maalesef. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar optimum süresi iki gündür. Ne kadar bekletebilirsek hem sağlık açısından hem de lezzet açısından et o kadar faydalı olur bizim için. Dediğim gibi iki gün bekleyince bayram bitiyor. En az bir gün veya 6-7 saat bekleyerek etlerin tüketimine başlansın.”

SADIK CANGEL
İHA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.