banner863

Yeni yılda kendinize bir armağan verin: sağlıklı yaşam

Şişli Florence Nightingale Hastanesi, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, yeniyılı zinde bir beslenme planı ile karşılamanın adımlarını belirtiyor.

Yeni yılda kendinize bir armağan verin: sağlıklı yaşam

Yeni yılla beraber sağlıklı yeme alışkanlıklarını kazanıyor olmak bir bireyin kendisine verebilecek en güzel yeni yıl armağanıdır. Özellikle sık sık aynı besinleri tüketmek yerine besin çeşitliliği sağlamak oldukça önemlidir. Çünkü alınan vitamin mineral protein ve karbonhidrat örüntüsü açısından besin çeşitliliği oldukça önemlidir. Örneğin gelin yeniyılda beslenme planınızda bir değişiklik yapın: börek, poğaça, fast-food gibi kolay erişebilir gıdaları sık tüketmeyin. Bunun yerine daha yeterli ve sağlıklı beslenmek adına kuru meyve, ceviz, fındık, badem gibi pratik taşınabilen atıştırmalıkları beslenmenize ekleyin.



Şişli Florence Nightingale Hastanesi, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, yeniyılı zinde bir beslenme planı ile karşılamanın adımlarını belirtiyor.

Lifli gıdalarla beslenin

Özellikle lifli gıdalarla beslenmek mikrobiyotayı korur. Mikrobiyota bir organ sistemi gibi fonksiyon gören trilyonlarca mikroorganizmanın oluşturduğu bir komplekstir. Bu sebeple her bireyin mikrobiyotasını koruması için lifli ve prebiyotikten zengin beslenmesi gerekmektedir. Yeniyılda kefir veya prebiyotik yoğurttan oluşan ara öğünler günlük beslenmede kullanılmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Özellikle liften zengin olan kuru fasulye, nohut ya da mercimek gibi besinlerin yeni yıldaki yeni beslenmeye eklenmesi gerekir.

Sağlıklı beslenmede ilk adım organik yiyecekler

Özellikle organik tarım uygun standartlarda yapıldığında daha yoğun vitamin ve mineral kapasitesi olacağı için sağlıklı beslenmede tercih edilebilir. Özellikle kimyasal ilaç içermeyen gıdalar tercih edilmelidir.

Besinlerinizi doğru yöntemlerle yeni yılda pişirin: Anneanne yemeklerine dönüş başlasın…

Besinlerin pişirme yöntemleri de oldukça önemlidir. Özellikle yeni yılda sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmesi bir amaç edinilebilir.
Kömür ateşinde yanmış mangal, kızartma, tütsüleme gibi yöntemler yerine artık bu yeni yılda daha sağlıklı pişme yöntemi olan buharda pişirme, fırında, haşlama şeklinde yapılan anneanne anneannelerimiz yaptığı tencere yemeklerini tercih etmeliyiz.

İşlenmiş gıdalara HAYIR!

Katkı maddeleri içeren işlenmiş gıdalar, cips, bisküvi gibi ürünler, salam, sucuk gibi işlenmiş gıdalar mutlak suretle etiket bilgileri okunarak alınmalıdır. Bu etiket bilgilerinde özellikle trans yağ içeriğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Trans yağın %1’in altında olması unutulmamalıdır.

Şekerden uzak bir yıl olsun…

Yeni yılda beraber olmanız gereken kiloya inmek ve buna karar vermek oldukça önemlidir. Bunun için basit şeker içeren gıdalardan uzak durulmasını tavsiye etmekteyiz. Özellikle şeker ve şekerli ürünler, meyve suları basit şeker içeriği yüksek olduğundan obeziteyi arttıracağı unutulmamalıdır.

Herşeyin başı sağlıklı bir uyku

Uykusuzluk da metabolizmayı olumsuz etkileyen bir durumdur. Eğer bireylerin uykusuzluk gibi bir problemi varsa mutlaka bu yeni yılda çözmeyi amaçlamalıdırlar. Uykusuz kalmak metabolizmayı yavaşlattığı için kilo artışına neden olduğunu unutmamak gerekir.

Pırıl pırıl bir zihin için: omega 3

Unutkanlığın önlenmesi ve bireylerin konsantrasyonun artması için omega 3ten zengin beslenmeyi hedeflemek oldukça önemlidir. Omega 3 kalp sağlığını koruduğu kadar beyin hücrelerinin çalışması için de oldukça önemlidir.

Vitaminsiz bir yeni yıl olmaz!

Antioksidan vitaminler olan A,C,E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralleri tüm dejeneratif hastalıklara (hipertansiyon, obezite, diyabet) karşı koruyucu olduğundan tüketilmesi oldukça önemsenmelidir. Kuru yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve kuru meyveler günlük beslenmeye dahil edilmelidir.

Herkesin 2015 yılında sağlıklı beslenme ile yaşayabilmesi dileğiyle..

ulusalkanal.com.tr

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.