banner864

Kurufasulye ve pirinç üretimi yeterlilik oranında büyük düşüş! 01 Nisan 2015, 11:28

Sofraların önemli ikilisi "kurufasulye-pilav"ın hammeddeleri olan kurufasulye ve pirinç üretiminde yeterlilik oranı 2014 döneminde önemli ölçüde düştü.
 Sofraların önemli ikilisi "kurufasulye-pilav"ın hammeddeleri olan kurufasulye ve pirinç üretiminde yeterlilik oranı 2014 döneminde önemli ölçüde düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2013-2014 sezonunda toplam 195 bin ton kurufasulye üretildi ve bu üründe bir önceki sezonda yüzde 83.2 olan yurt içi tüketime yeterlilik oranı yüzde 78.5 düzeyine geriledi ve oluşan açık 57 bin ton ithalat ile kapatıldı.

TÜİK verilerine göre aynı dönemde toplam 740 bin ton pirinç üretildi ve bu ürünün de iç tüketime yeterlilik oranı yüzde 86.9 düzeyinden yüzde 80.1'e geriledi. Bu dönemde, talebi karşılamak için toplam 320 bin ton pirinç ithal edildi.

TÜİK Bitkisel Ürün Denge verilerine göre, toplam tahıl ürünlerinde, 2013-2014 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 98.8 olarak gerçekleşti.

Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 101.8, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 100.8, mısırın ise yüzde 86.1 olarak gerçekleşti.

Kuru baklagillerden, kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu ürün yüzde 96.6 ile nohut oldu. Tüketimin fazla olduğu kırmızı mercimeğin yeterlilik derecesi de yüzde 90.3 olarak gerçekleşti.

Kendine yeterli ürünlerden birisi olan patateste, yeterlilik derecesi yüzde 101.2, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeğinde yüzde 59.1, soyada yüzde 9.9 ve kolzada yüzde 27.7 düzeyinde oldu.

Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilmiş olup, yeterlilik derecesi yüzde 109.2 olarak gerçekleşti.

DHA

Yorum Gönder

Çok Yorumlananlar