Kebabın dostu şalgamın tadı emeğinde saklı

Keyifle içtiğimiz şalgam suyu nasıl yapılıyor? Adana'ya özgü şalgam suyu sofralarımızda yerini almadan önce pek çok aşamadan geçiyor.. Gerçek şalgam suyu, tam 45 günlük bir emeğin ardından içime hazır hale getiriliyor. İşte şalgam suyunun tarladan sofraya ulaşma aşamaları...

Kebabın dostu şalgamın tadı emeğinde saklı

Kebabın dostu şalgamın tadı emeğinde saklı…

Adana denilince kebap... Kebap deyince de akla şalgam suyu geliyor... Şalgam suyu zahmetli bir sürecin ardından tarladan sofralara ulaşıyor.

Bölgeye özgü şalgam suyu mayhoşluğu, keskinliği ve istenildiğinde acı olarak tüketilebilmesiyle damaklara hitap ediyor.

Öncelik, iyi bir maya hazırlamadan geçiyor. Şalgam suyu için ekmek hamuru, tuz ve bulgur unu, sıcak suyla harman ediliyor ve özel hazırlanmış fıçılara konularak bekletiliyor.

15 gün sonunda şalgam suyunun ana maddesi maya elde ediliyor ve ağzı bağlanan bez torbalara konuluyor.

Daha sonra tarladan toplanan siyah havuçlar doğranıp suyla yıkandıktan sonra içi su dolu fıçılara boşaltılıyor.

Ardından bez torbalar içindeki mayanın da eklendiği fıçılar, sıkıca kapatılarak 30 gün bekletiliyor.

Bu süreçte ara ara karıştırılan şalgam suları, toplam 45 günlük bir emeğin ardından içime hazır hale getiriliyor.


ulusalkanal.com.tr
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.